Gordijn plooien
Je hebt prachtige gordijnen uitgezocht of gezien, maar vervolgens krijg je de vraag hoe je de gordijn plooi wilt. Het is belangrijk om goed na te denken om de gordijn plooien, de manier van plooien heeft namelijk invloed op de lichtdoorlatendheid, privacy en hoe een gordijn valt. Bij vitrage– en inbetween-stoffen geldt dat, naarmate er meer stof in een gordijn wordt verwerkt, het gordijn minder licht en zicht doorlaat. Er zijn verschillende manieren hoe gordijnen geplooid kunnen worden. In deze blog vertellen we meer over de verschillende type gordijn plooien, we behandelen 6 gordijn plooien;
- Enkele plooi
- Vlinderplooi
- Triplooi
- Retourplooi
- Platte plooi
- Wave Gordijn
Typen Gordijn plooien uitgelegd
Enkele plooi
Een enkele plooi zorgt voor meer zicht naar buiten en laat zoveel mogelijk licht door. Hierdoor geeft het uiteraard ook minder privacy. Voor deze plooi is minder stof nodig dan voor bijvoorbeeld een dubbele plooi. De enkele plooi is er geschikt voor inbetween-stoffen met een groot patroon. Het patroon blijft na het inplooien namelijk goed zichtbaar.
Bij overgordijnen wordt de enkele plooi vooral toegepast bij zwaardere stoffen, waarbij een vlinderplooi niet of nauwelijks te verwerken is. Ook wordt deze gordijn plooi gebruikt wanneer er weinig ruimte is om het gordijnpakket weg te hangen. Want een gordijn met een enkele plooi neemt na het openschuiven minder ruimte in.
Vlinderplooi
De vlinderplooi is een dubbele plooi, van de gordijn plooien is de vlinderplooi de meest gebruikte. De vlinderplooi is in bijna elke stof te verwerken, zowel gevoerde als ongevoerde gordijnen, en zorgt voor een mooie val van het gordijn. Doordat er met een vlinderplooi meer stof wordt gebruikt, oogt het gordijn luxer dan met een enkele plooi. Afhankelijk van de dichtheid van de stof, komt er nog wel voldoende daglicht binnen.
Triplooi
De Triplooi, een drievoudige plooi, de plooi adviseren wij eigenlijk alleen voor bij transparante en vooral soepele stoffen. Deze plooi wort vooral toegepast in klassieke interieurs. Doordat de triplooi meer stof gebruikt is het lichtinval met deze plooi veel minder, daarentegen biedt deze plooi wel meer privacy.
Retourplooi
Een retourplooi is een ondiepe plooi achterwaarts of voorwaarts die halverwege tussen twee gewone plooien wordt aangebracht. Door de plooi te combineren met een achterwaartse retourplooi, valt de tussenruimte (tussen de plooien) bij het openschuiven van et gordijn als een harmonica naar achteren. Dit kan alleen wanneer het gordijn een hoofdje 0 krijgt, Waardoor het gordijn niet voor, maar onder de rail hangt. Wanneer de rails bedekt moet worden, dan kan de retourplooi ook naar voren worden gestikt waardoor de tussenruimte als een harmonica naar voren komt. Voordeel van de retourplooi is dat het gordijnpakket na het openschuiven minder ruimte inneemt. Voor de retourplooi is 20% extra stof nodig.
Platte plooi
De platte plooi is een plooi die plat wordt vast gestikt. Hierdoor is er geen tussenruimte tussen de plooien, waardoor het gordijn niet open en dicht geschoven wordt. Deze manier van plooien wordt toegepast bij vitrages. Bij deze plooi ontstaan er drie lagen stof over elkaar waardoor de platte plooi weinig licht doorlaat. Dit gordijn wordt precies ‘pas’gemaakt, dus zonder overruimte, waardoor het perfect strak tussen de kozijnen hangt. Het gordijn begint en eindigt met een hele plooi en hangt aan de onderzijde mooi in een stolpplooi. Dit gordijn wordt uitsluitend gemaakt met een insteek- of duplohaakje en kan niet worden gemaakt met een verstelbare kunststofhaak. Dit gordijn kan ook op een roede of spandraad worden bevestigd. Voor deze plooi heb je 300% stof nodig.
Wave gordijn
Het wave system is een manier van confectioneren waarbij een perfect golvend gordijn ontstaat, zonder dat er plooien in het gordijn worden gestikt. Door het insteken van schelphaakjes in een nieuw type gordijnband, ontstaat zowel aan de boven- als onderkant van het gordijn een perfecte gelijkmatige golfbeweging. Ophangen is eenvoudig door de ‘voorbevestigde’ gordijnhaakjes. De runners zijn door een koordje aan elkaar verbonden. Deze runners, die standaard met het gordijn mee worden geleverd, zijn geschikt voor alle gangbare type gordijnrails. Afhankelijk van de afstand tussen de ingestoken haakjes, is de golfbeweging vlakker of dieper. Dit heeft ook weer invloed op de hoeveelheid stof die nodig is voor het gordijn.
Wil jij weten welke Gordijn plooien voor jouw situatie geschikt zijn? Neem contact met ons op of kom naar onze woonwinkel aan de Koekoeksweg 8 in ’t Harde.