Gordijnen

Plooien

Gordijnen kunnen op verschillende manieren worden geplooid. De manier van plooien bepaalt behalve de lichtdoorlatendheid ook hoe een gordijn valt. Bij vitrage- en inbetween-stoffen geldt dat, naarmate er meer stof in een gordijn wordt verwerkt, het gordijn minder licht en zicht doorlaat.

Enkele plooi

Een enkele plooi zorgt voor meer zicht naar buiten en laat zoveel mogelijk licht door. Hierdoor geeft het uiteraard ook minder privacy. Voor deze plooi is minder stof nodig dan voor bijvoorbeeld een dubbele plooi. De enkele plooi is er geschikt voor inbetween-stoffen met een groot patroon. Het patroon blijft na het inplooien namelijk goed zichtbaar.

Bij overgordijnen wordt de enkele plooi vooral toegepast bij zwaardere stoffen, waarbij een vlinderplooi niet of nauwelijks te verwreken is. Ook wordt deze plooi gebruikt wanneer er weinig ruimte is m het gordijnpakket weg te hangen, want een gordijn met een enkele plooi neemt na het openschuiven minder ruimte in.

Vlinderplooi

De vlinderplooi, een dubbele plooi, is de meest gebruikte plooi. Deze is in bijna elke stof te verwerken, zovwel gevoerd als ongevoerd, en zorgt voor een mooie val van het gordijn. Doordat er met een vlinderplooi meer stof wordt gebruikt, oogt het gordijn luxer dan met een enkele plooi. Afhankelijk van de dichtheid van de stof, komt er nog wel voldoende daglicht binnen.

Triplooi

De Triplooi, een drievoudige plooi, adviseren wij voor transparante en vooral soepele stoffen. Deze plooi wort vooral toegepast in klassieke interieurs. Doordat voor de triplooi meer stof wordt gebruikt, is de lichtinval met deze plooi veel minder en biedt het gordijn meer privacy.

Retourplooi

Een retourplooi is een ondiepe plooi achterwaarts of voorwaarts die halverwege tussen twee gewonne plooien wordt aagebracht. Door de plooi te combineren met een achterwaartse retourplooi, valt de tussneruimte (tussen de plooien) bij het openschuiven van et gordijn als een harmonica naar achteren. Dit kan alleen wanneer het gordijn een hoofdje 0 krijgt, Waardoor het gordijn niet voor, maar onder de rail hangt. Wanneer de rial bedket moet worden , dan kan de retourplooi ook naar voren worden gestikt waardoor de tussenruimte als een harmonica naar voren komt. Voordeel van de retourplooi is dat het gordijnpakket na het openschuiven minder ruimte inneemt. Voor de retourplooi is 20% extra stof nodig.

Platte plooi

De platte plooi is een plooi die plat wordt vasgestikt. Hierdoor is er geen tussenruimte tussen de plooien, waardoor het gordijn niet open en dicht geschoven wordt. Deze manier van plooien wordt toegepast bij vitrages. Bij deze plooi onstaan er drie lagen stof over elkaar waardoor de platte plooi weionig licht doorlaat. Dit gordijn wordt precies ‘pas’gemaakt, dus zonder overruimte, waardoor het perfect strak tussen de kozijnen hangt. Het gordijn begint en eindigt met een hele plooi en hangt aan de onderzijde mooi in een stolpplooi. Dit gordijn wordt uitsluitend gemaakt met een insteek- of duplohaakje en kan niet worden gemaakt met een verstelbare kunststofhaak. Dit groidjn kan ook op een roede of spandraad worden bevestigd. Voor deze plooi heb je 300% stof nodig.

Wave gordijn  

Het wave system is een manier van confectioneren waarbij een perfect golvend gordijn ontstaat, zonder dat er plooien in het gordijn worden gestikt. Door het insteken van schelphaakjes in een nieuw type gordijnband, onstaat zowel aan de boven- als onderkant van het gordijn een pefecte gelijkmatige golfbeweging. Ophangen is eenvoudig door de ‘voorbevestigde’ gordijnhaakjes. De runners zijn door een koordje aan elkaar verbonden. Deze runners, die standaard met het gordijn mee worden geleverd, zijn geschikt voor alle gangbare type gordijnrails. Afhankelijk van de afstand tussen de ingestoken haakjes, is de golfbeweging vlakker of dieper. Dit heeft ook weer invloed op de hoeveelheid stof die nodig is voor het gordijn.